Dzwonnica

Kościół Przemienienia Pańskiego

Zbudowany w latach 1779 – 1784, poświęcenie nastąpiło w roku 1787 przez pierwszego biskupa Diecezji Tarnowskiej Floriana Amanda Janowskiego. Ten trzeci kościół otrzymał wezwanie Przemienienia Pańskiego (prawdopodobnie od obrazu umieszczonego w ołtarzu głównym). Posiadał trzy ołtarze, ołtarz główny ufundowany został przez Ludwika Kostórkiewicza z żoną Antoniną, pozostałe dwa ze składek dobrowolnych.Najistotniejsze zmiany konstrukcyjne nastąpiły w latach 1925 – 1935, za ks. Franciszka Łukasińskiego, ...
Zbudowany w latach 1779 – 1784, poświęcenie nastąpiło w roku 1787 przez pierwszego biskupa Diecezji Tarnowskiej Floriana Amanda Janowskiego. Ten trzeci kościół otrzymał wezwanie Przemienienia Pańskiego (prawdopodobnie od obrazu umieszczonego w ołtarzu głównym). Posiadał trzy ołtarze, ołtarz główny ufundowany został przez Ludwika Kostórkiewicza z żoną Antoniną, pozostałe dwa ze składek dobrowolnych.Najistotniejsze zmiany konstrukcyjne nastąpiły w latach 1925 – 1935, za ks. Franciszka Łukasińskiego, kiedy świątynia została gruntownie przebudowana. Wybudowano nową kopułę nad sygnaturkę, którą obito blachę ocynkowaną, a w miejsce wyburzonej kaplicy od strony południowo-wschodniej, dobudowano nową nawę boczną odpowiednio stylową do nawy głównej. Po przeciwnej stronie zachodniej dobudowano drugą nawę boczną czyniąc kościół trójnawowym. Przedłużono i podwyższono prezbiterium, do którego po obydwóch bokach dobudowano zakrystie. Zmodernizowano również przedsionek kościoła. Zniszczenia ostatniej wojny okazały się dotkliwe dla kościoła, spłonął dach nad nawą główną, trzy boczne ołtarze, ambona i ławki kościelne, a pocisk artyleryjski zniszczył posadzkę i sprzęty kościelne. Cudem ocalał ołtarz główny nieznacznie uszkodzony.Ówczesny proboszcz ks. Jan Curyłło w latach 1945-50 przeprowadził kolejne remonty kościoła, m.in. przebudowano dach z wieżyczką na sygnaturkę i pokryto blachą miedzianą, wykonano kopułę nad przedsionkiem. Wykonano nowe ołtarze w nawie głównej w roku 1951.

Kościół p.w. Przemienienia Pańskiego.