Kościół bł. Bronisławy (d. cerkiew)

Cerkiew św. Mikołaja

Kościół to dawna cerkiew greckokatolicka p.w. Świętego Mikołaja wg projektu Jarosława Fartucha. Cerkiew drewniana konstrukcji zrębowej. Orientowana, zbudowana na planie krzyża greckiego. Trójdzielna. Reprezentuje styl huculski (ukraiński – narodowy). Prezbiterium mniejsze od nawy, zamknięte trójbocznie z dwiema bocznymi zakrystiami. Ramiona boczne zamknięte prostokątnie z trójkątnymi szczytami. Kruchta od frontu nawy. Dachy kryte blachą ocynkowaną. Nawa nakryta kopułą, wspartą na ośmiobocznej podstawie ...
Kościół to dawna cerkiew greckokatolicka p.w. Świętego Mikołaja wg projektu Jarosława Fartucha. Cerkiew drewniana konstrukcji zrębowej. Orientowana, zbudowana na planie krzyża greckiego. Trójdzielna. Reprezentuje styl huculski (ukraiński – narodowy). Prezbiterium mniejsze od nawy, zamknięte trójbocznie z dwiema bocznymi zakrystiami. Ramiona boczne zamknięte prostokątnie z trójkątnymi szczytami. Kruchta od frontu nawy. Dachy kryte blachą ocynkowaną. Nawa nakryta kopułą, wspartą na ośmiobocznej podstawie z baniastą wieżyczką na sygnaturkę. Babiniec, ramiona boczne i prezbiterium zwieńczone wieżyczkami z blaszanymi, cebulastymi hełmami. Wokół świątyni okap wsparty na rysiach, tworząc nad wejściem ganek wsparty na dwóch słupach. Wewnątrz nad babińcem chór. Podłoga z desek. Dawne wyposażenie nie zachowane. Współczesne ołtarz główny i dwa ołtarze boczne. Mała dzwonnica drewniana zbudowana na planie prostokąta z daszkiem czterospadowym. Ogrodzenie murowane z kamienia, żródło:

Cerkiew w Hoszowie. Fot. K. Kaczyński.
    Cerkiew w Hoszowie.