Praska Madonna

Praska Madonna stoi na rozdrożu ulic: Radzymińskiej, Kawęczyńskiej, Korsaka i Ząbkowskiej. Rzeźba Matki Boskiej z Dzieciątkiem, powstała w 1908 r. dzięki składkom praskich robotników, pracowników fabryki Labor. Fabryka mieściła się przy ul. Ząbkowskiej 50 i produkowała naczynia emaliowane i wyroby metalowe. Figura miała chronić zakład przed upadkiem. Kamienny posąg Matki Boskiej z Dzieciątkiem jest dziełem rzeźbiarza Feliksa Giecewicza. Do 1934 r. rzeźba stała po drugiej stronie ul. Ząbkowskiej, ...
Do 1934 r. rzeźba stała po drugiej stronie ul. Ząbkowskiej, jednak przeszkadzała w spokojnym przejściu ulicą i Praską Madonnę przeniesiono na drugą stronę ulicy. By to uczynić, musiała być wydana stosowna zgoda miejscowego proboszcza, w tym przypadku bazyliki Najświętszego Serca Jezusowego przy ul. Kawęczyńskiej, na przeniesienie i ustawienie na jej obecnym miejscu na rogu ulic Ząbkowskiej i Korsaka, przy ściętym narożniku domu.
Zachował się dokument z tamtych czasów:
..."Tutejszy Urząd Parafialny nie ma nic przeciwko temu, by figura Matki Boskiej, stojąca przy zbiegu ulic Kawęczyńskiej i Radzymińskiej na terenie tutejszej parafii, została przesunięta pod narożnik budującego się domu p. Chojnowskiego, tak iżby nie wystawała na chodnik, z tym jednak zastrzeżeniem, że zachowany zostanie dotychczasowy wygląd pomnika, z cokołem, ogrodzeniem ażurowym, lampami gazowymi itd.
Ponieważ przez takie przesuniecie figura przechodzi z placu publicznego na prywatny teren p. Chojnowskiego, będzie on musiał w swoim i następców imieniu przyjąć zobowiązanie hipoteczne, że figura z miejsca tego przez właścicieli budującej się kamienicy usuniętą być nie może.
Warszawa, dnia 6 września 1934 r.
(-) Ks. Antoni Hlond, proboszcz Bazyliki Serca P.J

Madonna stoi otoczona kutym metalowym ogrodzeniem z furtką, oparte na narożnych postumentach, na których znajdują się gazowe latarnie.
Dawny blask pomnika zawdzięczamy dwom konserwatorkom:
● Krystynie Antoniak, która odrestaurowała kamienną rzeźbę i jej cokół, a z całości usunęła 12 (!) warstw farby.
● Wandzie Sienickiej, która z kolei odnowiła kute z żelaza ozdobne ogrodzenie i dwie latarnie.
Odnowioną figurę poświęcił w dniu 8 grudnia 2008 roku ks. Wiesław Kania, proboszcz bazyliki Najświętszego Serca Jezusowego przy ul. Kawęczyńskiej.
Skompilował Festung

Praska Madonna.