Kościół św. Apostołów Piotra i Pawła

Evangelische Kirche Glowitz

Pierwsze wzmianki o kościele w Główczycach pojawiły się w 1577 roku. Wiadomo, że w 1662 roku kościół spłonął i że wkrótce go odbudowano. Obecną świątynię pw. św. Piotra i Pawła wybudowano w 1891 roku na miejscu poprzedniej. Nowy kościół reprezentuje styl neogotycki, a więc jest murowany, z cegły, na kamiennym fundamencie, z drewnianym, belkowanym stropem. W kościele zachowało się XIX wieczne wyposażenie: ołtarz, ambona, organy, ławki, konfesjonał a także siedziska okolicznej szlachty. W oknach znajdują ...
Pierwsze wzmianki o kościele w Główczycach pojawiły się w 1577 roku. Wiadomo, że w 1662 roku kościół spłonął i że wkrótce go odbudowano. Obecną świątynię pw. św. Piotra i Pawła wybudowano w 1891 roku na miejscu poprzedniej. Nowy kościół reprezentuje styl neogotycki, a więc jest murowany, z cegły, na kamiennym fundamencie, z drewnianym, belkowanym stropem. W kościele zachowało się XIX wieczne wyposażenie: ołtarz, ambona, organy, ławki, konfesjonał a także siedziska okolicznej szlachty. W oknach znajdują się oryginalne witraże przedstawiające sceny religijne oraz herby szlacheckich rodów związanych z tym regionem: von Krockow, von Puttkamer, von Querzen, von Zieres, von Wilkau czy von Privitz zu Gettron.
Nad kościołem sprawuje opiekę zakon salezjanów.

Główczyce, kościół i fragment ulicy Kościuszki na wysokości Gminnego ...