Fontanna Dzieci bawiące się z gęsią (Studzienka)

Kamienica nr 1 (Apteka Pod Złotym Orłem)

Kupffender Apotheke

Najstarsza bydgoska apteka nosi nazwę "Pod Złotym Orłem" i mieści się przy Starym Rynku 1.

Apteka swoje początki miała około 1590 r., kiedy w swych budynkach założyli ją jezuici. Od 1795 r. mieści się w przyrynkowej kamienicy pochodzącej z XVII w. W latach 1808-1921 kamienica i apteka należały do rodziny Kupffenderów. Kupfferowie uczcili stulecie prowadzenia przez siebie apteki fundacją w 1909 r. studzienki "Dzieci bawiące się z gęsią", która stanęła w narożniku rynku przed apteką.

Kamienica z apteką to czteropiętrowy dom. Sześcioosiowa fasada posiada klasycystyczny wystrój z bogatymi zdobieniami sztukatorskimi. Z lewej strony zwracają uwagę balkony na wysokości pierwszego i drugiego piętra o ciekawych kutych balustradach. Na gzymsie wieńczącym parter, nad wejściem do apteki znajduje się jej godło - złoty orzeł.

Bydgoszcz, fontanna Dzieci z gęsią w pierwszej lokalizacji przed ...
    Tablica na ścianie kamienicy, upamiętniająca śmierć 55 bydgoszczan ...