Pomnik wojenny (Pasym)

Kriegerdenkmal

Nie istnieje

Na wykonawcę pomnika wybrano olsztyńskiego rzeźbiarza i sztukatora Johannesa Dosta, wykonawcę jednego z pomników poświęconych poległym w pierwszej wojnie światowej znajdujących się w Olsztynie. Dost zaproponował pomnik przedstawiający nagiego żołnierza, z zamkniętymi oczyma, w hełmie, ujętego w pozycji półleżącej. 9 kwietnia 1924 roku projekt pomnika, na którym miały się również znaleźć nazwiska poległych, oraz koncepcja jego usytuowania zostały zatwierdzone przez władze miejskie. Pierwszym zadaniem ...
Na wykonawcę pomnika wybrano olsztyńskiego rzeźbiarza i sztukatora Johannesa Dosta, wykonawcę jednego z pomników poświęconych poległym w pierwszej wojnie światowej znajdujących się w Olsztynie. Dost zaproponował pomnik przedstawiający nagiego żołnierza, z zamkniętymi oczyma, w hełmie, ujętego w pozycji półleżącej. 9 kwietnia 1924 roku projekt pomnika, na którym miały się również znaleźć nazwiska poległych, oraz koncepcja jego usytuowania zostały zatwierdzone przez władze miejskie. Pierwszym zadaniem rzeźbiarza po otrzymaniu zlecenia było wykonanie odpowiednich szkiców i planów, niezbędnych do uzyskania zgody szczycieńskiego wydziału powiatowego Wyższego Urzędu Budownictwa(...)
Koszt budowy pomnika wyniósł 6000 marek, z cze go większość kwoty zebrano podczas kwest przeprowadzonych w czerwcu i lipcu wśród mieszkańców Pasymia i okolic. Magistrat dołożył sumę 500 marek, która wystarczyła na pokrycie kosztów wykonania inskrypcji 18 lipca 1924 roku na osiem dni przed odsłonięciem monumentu, w fundament pomnika został złożony akt fundacyjny obiektu. W wydarzeniu uczestniczyli przedstawiciele magistratu oraz rady miejskiej. Treść samego aktu od nosiła się do poczucia niesprawiedliwości wobec postanowień zbudowanego na kłamstwie" traktatu wersalskiego, klęski wojennej i trudów codzienności widzianej w ciemnych barwach. Wzniesienie pomnika miało służyć upamiętnieniu poległych, a także pokrzepieniu serc żyjących, dodania im odwagi, na- dziej oraz (poprzez odwołanie się w inskrypcji do całego narodu) budowaniu poczucia jedności z resztą kraju, od której Prusy Wschodnie zostały fizycznie oddzielone, Akt fundacyjny obiektu zawierał również słowa inskrypcji, która miała zostać umieszczona na pomniku. Jednak zmieniono nieco napis i ostatecznie brzmiał on następująco:
1914+ 1918
DEN GEFALLENEN SOEHNEN UNSERER HEIMAT
ZUM GEDAECHTNIS
DEN KOMP HOCH AUF-DIE HAND AM KNAUF, MEIN DEUTSCHES VOLK, SONN-AUFI"2
Pomnik poświęcony poległym mieszkańcom Pasymia i okolic został odsłonięty zgodnie z planem w niedzielę 27 lipca 1924 roku o godzinie 11.00.
Pomnik początkowo otaczała niewielka rabata kwiatowa, natomiast w 1933 roku przestrzeń wokół niego, wraz z całym placem zagospodarowano, akcentując miejsce w bezpośrednim otoczeniu obiektu nasadzeniami zieleni. Na wykonawcę zagospodarowania terenu wokół pomnika: wybrano Gräsera ze Szczytna.
Z rachunku wykonanych prac wynika, iż wokół monumentu dokonano nasadzeń zieleni, a całość otoczono żelazną balustradą wykonaną przez pasymskiego ślusarza Johanna Schrödera. Stan potwierdzają fotografie obiektu i otoczenia wykonane po 1933 roku. Przy okazji zdecydowano się na wykonanie kamieniarskiego opracowania cokoły, które zlecono lokalnemu murarzowi Hugo Hahnowill. Prace zostały wykonane w maju 1933 roku.
Nie jest znana dokładna data zniszczenia pomnika Prawdopodobnie, jak duża część tego typu obiektów w byłych Prusach Wschodnich, został uszkodzony podczas działań wojennych lub celowo niszczony tuż po 1945 roku. Co- kot pomnika stal na placu do końca lat pięćdziesiątych. Obecnie nie ma śladu po pomniku, który znajdował się przed pasymskim ratuszem. Jeszcze w 2013 roku zachował się niewielki zieleniec, jako pozostałość po otoczeniu pomnika z 1933 roku. Teraz już nie ma nic.
Całość tekstu (poza ostatnim zdaniem) pochodzi z pracy pt. "Pomnik w Pasymiu poświęcony poległym w pierwszej wojnie światowej" autorstwa Joanny Jakutowicz. Za:

Rynek w Pasymiu.
    Pasym. Pomnik wojenny i Ratusz.