ul. Grabiszyńska, Wrocław
YouPiter: :)
Popski: To po prostu hala namiotowa.
ul. Piłsudskiego Józefa, marsz., Wrocław
YouPiter: Wcześnie SP nr 94 wybudowano, a tablicę z patronem wmurowano dopiero w grudniu 1964 r.
Rzeka Bóbr w Janowicach Wielkich, Janowice Wielkie
fanpage_janowice_wielkie: Myślę, że jeśli chcemy wydatować samo zdjęcie, to można to nawet XIX wiecznie powiedzmy 1895-1902
Zdjęcia niezidentyfikowane (Polska)
zonia: Marku proszę zostaw jednak w Brzozowie. To lata trzydzieste wiele się od tego czasu zmieniło.

Festung

Dawny cmentarz Bawarczyków w Toruniu

Cmentarz powstał w 1813 r.

Cmentarz był położony na Przedmieściu Chełmińskim, u zbiegu ulic Legionów i Bawarczyków. Pomnik upamiętniający od północy i zachodu graniczu z terenem szkoły, od wschodu z ul. Legionów, a od południa z ul. Bawarczyków.

Cmentarz powstał w 1813 r. Pochowano w nim Bawarczyków broniących w ramach koalicji napoleońskiej Torunia w czasie oblężenia miasta przez Rosjan. Ogromna większość zginęła nie tyle od poniesionych ran, co w wyniku chorób i głodu. Pierwotnie cmentarz miał o wiele większe rozmiary i sięgał w kierunku wschodnim aż na drugą stronę dzisiejszej ul. Legionów, w kierunku zachodnim wchodził na teren dzisiejszej szkoły. Już wkrótce po pochówku popadł w zapomnienie. W 1885 r. bawarski szef sztabu generalnego wyszedł z propozycją upamiętnienia śmierci swoich rodaków. Zasugerował wystawienie pomnika bądź ekshumacje szczątków żołnierzy i przeniesienie ich na cmentarz garnizonowy. Ostatecznie wybrano pierwsze rozwiązanie, lecz rząd Bawarii wykupił jedynie mały plac zamiast całej powierzchni cmentarza (plac na pewno pomniejszony był o teren dzisiejszej ul. Legionów). Pomnik odsłonięto w 1888 r., koszty ponosiła Bawaria, a opiekę miało sprawować miasto. Dość szybko miejsce to zostało sprofanowane bowiem zaczęło służyć mieszkańcom jako wysypisko śmieci. Tuż po odzyskaniu niepodległości ludzie systematycznie niszczyli go utożsamiając pomnik z pamiątką po pruskim zaborcy. W 1928 r. Szkoła Podchorążych Artylerii podjęła interwencję uświadamiającą o dużej roli Bawarczyków w obronie Torunia dzięki czemu pomnik odnowiono, a teren odgrodzono na nowo. Niestety budowa szkoły (Zespół Szkół Technicznych) w II połowie XX w. zatarła wszelkie ślady po terenie cmentarza. Pozostał jedynie pomnik, który stoi w innym niż pierwotnie miejscu.

Pomnik ma postać kamiennego, nieco przysadzistego, obelisku umieszczonego na dwustopniowym podeście. Na przedniej ścianie obelisku umieszczono żelazny medalion z herbem Bawarii (herb wielki Królestwa Bawarii obowiązujący do 1918 r.). Pod nim pamiątkową inskrypcję. Pierwotnie otoczony był żelaznymi słupkami połączonymi łańcuchem. Pochówków dokonano w 1813 r., pomnik wystawiono w 1888 r.  Pomnik dedykowany 2 oficerom i 920 żołnierzom bawarskim poległym w obronie Torunia w starciu wojsk koalicji napoleońskiej przeciw Rosji.

Inskrypcje (zachowana pisownia oryginalna):

Zur | Erinnerungandie in | Jahre 1813 bei der | Vertheidigung von Thorn | gefallenen u. gestorbenen | Baver

/ / / /