Pomnik Króla Kazimierza Jagiellończyka

Na Placu Kazimierza Jagiellończyka w pobliżu ulicy Tadeusza Kościuszki w Malborku stoi pomnik Króla Kazimierza Jagiellończyka. Pomnik przedstawia postać króla Kazimierza Jagiellończyka siedzącego na koniu, trzymającego w dłoni berło. Monument upamiętnia postać króla i przede wszystkim polskim wątku w historii Malborka. Kazimierz Jagiellończyk swoim wjazdem do miasta w roku 1457 rozpoczął trwające 315 lat tzw. „czasy polskie”.
Pomnik odsłonięto w październiku 2010 roku. Rzeźba o wysokości 348 cm ...
Pomnik odsłonięto w październiku 2010 roku. Rzeźba o wysokości 348 cm została wykonana z brązu. Autor Mariusz Białecki.

Pomnik Kazimierza Jagiellończyka na rondzie w Malborku. Foto. ...
    Pomnik Kazimierza Jagiellończyka w Malborku.