Cmentarz żydowski

Istnieje częściowo

Na kirkucie, czyli cmentarzu żydowskim ułożone są dwie macewy (nagrobki) pochodzące z tego miejsca. Znajdująca się na jednym z nich hebrajska inskrypcja upamiętnia Zewa Hellera (przetłumaczona). Inskrypcja z drugiej macewy nie została przetłumaczona. Cmentarz został zniszczony w czasie II wojny światowej a znajdujących się na nim nagrobków użyto do umacniania brzegów Warty. W 2006 roku cmentarz został uporządkowany, a w czerwcu tegoż roku odbyła się uroczystość w kirkucie podczas której odmówiono ...
Na kirkucie, czyli cmentarzu żydowskim ułożone są dwie macewy (nagrobki) pochodzące z tego miejsca. Znajdująca się na jednym z nich hebrajska inskrypcja upamiętnia Zewa Hellera (przetłumaczona). Inskrypcja z drugiej macewy nie została przetłumaczona. Cmentarz został zniszczony w czasie II wojny światowej a znajdujących się na nim nagrobków użyto do umacniania brzegów Warty. W 2006 roku cmentarz został uporządkowany, a w czerwcu tegoż roku odbyła się uroczystość w kirkucie podczas której odmówiono Kadisz (modlitwa za zmatłych)

Cmentarz żydowski.
    Macewa Zewa Hellera.