Fort Żabice

Fort Säpzig

Fort powstał w latach 1887–90. W myśl projektu, wraz z budowanym równolegle fortem Czarnów, miał ubezpieczać od południa węzeł komunikacji i przeprawę rzeczną w Kostrzynie. Umieszczona w obu obiektach artyleria miała stanowić zaporę ogniową chroniącą ww. obiekty. W okresie II wojny światowej działała tutaj filia słońskiej fabryki amunicji. Na początku lutego 1945 roku w forcie znajdował się stanowisko obserwacyjne Armii Czerwonej - 4 Korpusu Piechoty Gwardii 8 Armii Gwardyjskiej, korpusu, który ...
W okresie II wojny światowej działała tutaj filia słońskiej fabryki amunicji.
Na początku lutego 1945 roku w forcie znajdował się stanowisko obserwacyjne Armii Czerwonej - 4 Korpusu Piechoty Gwardii 8 Armii Gwardyjskiej, korpusu, który forsował Odrę pomiędzy Kostrzynem a Górzycą. 2 lutego 1945 o 10:00 w forcie znajdował się dowódca 8 Armii Gwardyjskiej gen. płk Wasilij Czujkow, który korzystał z punktu obserwacyjnego dowódcy korpusu piechoty.

Pomijając epizod z wiosny 1945 r., fort Żabice nigdy nie odegrał przypisanej mu roli. W Forcie Żabice przez okres kilkudziesięciu lat składowano odpady chemiczne (tzw. mogilnik), który w pełni zutylizowano ok. 2000 roku..
Mimo powojennej degradacji fort jest dobrze zachowany, najlepiej spośród fortów satelickich po polskiej stronie granicy.
Skompilował Festung