pl. Rynek, Brzozów
bresen: Przyznam że nie bardzo jestem w stanie "wpasować" to zdjęcie w brzozowski rynek. Ktoś może mi pomóc to zrobić?
Łysica (612 m m.n.p)
Zbigniew Franczukowski (bynio): Dubel
Zdjęcia niezidentyfikowane (Polska)
Parsley: Chyba jednak to nie Brzozów. Przede wszystkim brak kolegiacie sygnaturki (wieży nad prezbiterium). Na zdjęciu tympanon nie ma okienka ani trzech małych wieżyczek w jego narożnikach. Podstawa tympanonu (trójkąta) na zdjęciu jest ponad górnymi okienkami obu wież (w rzeczywistości jest poniżej tych okienek). Szczyty wież przednich też mają lekko inny kształt; te na zdjęciu mają prostą, stożkową podstawę, ...
Kolej wąskotorowa Wrocław-Trzebnica-Prusice (Wrocławska Kolej Dojazdowa)
moose (administrator): Dwa czteroosiowe wagony osobowe klasy II/III (prawdopodobnie takie jak na zdjęciu) zostały wprowadzone do taboru Kolejki Trzebnickiej w 1904 i 1905 r. z Kolejki Żuławskiej (Neuteich-Ließauer Kleinbahnen).
Salonik prasowy, pl. Rynek, Inowrocław
panAeL: O. Dopiero teraz zwróciłem uwagę, że pierwszy z lokali zmienił przeznaczenie. Jeśli dobrze pamiętam kiedyś była w nim lodziarnia. Czy warto zakładać dla tych budyneczków osobne obiekty?
ul. Grabiszyńska, Wrocław
YouPiter: :)

Festung

Studnia Tatarska

W kościele św. Jana Ewangelisty znajduje się studnia.

W sylwetce miasta dominuje mierząca ponad 60 m wysokości wieża kościoła św. Jana Ewangelisty. Świątynię zbudowano w drugiej połowie XIV w. W obliczu zagrożenia ze strony rosnącej w siłę Turcji w XVI w. kościół przebudowano, poprawiając jego walory obronne przez zwieńczenie ścian charakterystycznym krenelażem w kształcie jaskółczego ogona. Wówczas przypomniano sobie o znajdujących się w podziemiach studniach drenażowych. Po oczyszczeniu i wymurowaniu kamiennej cembrowiny jedna z nich znalazła się wewnątrz kościoła. Czerpana z niej woda miała służyć obrońcom i chroniącej się tutaj ludności w razie oblężenia miasta.

Studnię odnajdziemy w prawej nawie kościoła, tuż przy ścianie, pomiędzy ławkami. Stary, ozdobny stelaż utrzymuje kołowrót z wiadrem na łańcuchu. Studnia nazywana jest Tatarską, choć powstała z "tureckiej" potrzeby. Tę niezgodność próbuje tłumaczyć jedna z paczkowskich legend. Według niej nazwa upamiętnia Tatara, którego w niej utopiono w 1241 r. Jeśli poważnie traktować podanie, studnia byłaby starsza od kościoła i całego Paczkowa, który lokowano dopiero w 1254 r.

/ / / / / / / /