Rzeka Wąsawa

Jezioro Wąsosze

Vansow See

Wąsosze – jezioro w woj. zachodniopomorskim, w pow. drawskim, w gminie Złocieniec. Jest to największe jezioro Równiny Wałeckiej.
Według urzędowego wykazu opracowanego przez Komisję Nazw Miejscowości i Obiektów Fizjograficznych nazwa tego jeziora to Wąsosze. W różnych publikacjach i na mapach topograficznych jezioro podawana jest obok niej też druga nazwa – Wąsowo.

Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 326,4 ha przez 330 ha do 361,0 ha. Zwierciadło wody położone jest na ...

Powierzchnia zwierciadła wody według różnych źródeł wynosi od 326,4 ha przez 330 ha do 361,0 ha. Zwierciadło wody położone jest na wysokości 124,1 m n.p.m. Średnia głębokość jeziora wynosi 3,5 m, natomiast głębokość maksymalna 8,5 m.

Bobrowo. Gospoda, kościół, jezioro i dworek.
    Jezioro Wąsosze, widok od strony Wierzchowa.