Pomnik Ignacego Paderewskiego

Sala koncertowa

Park dworski

Dworek Ignacego Paderewskiego

Wybudowany w roku 1883 przez ówczesnego właściciela wsi Pawła Gostkowskiego. Dwór stał się znany w 1897 r., kiedy to działający w imieniu Ignacego Paderewskiego pełnomocnik – Stanisław Roszkowski zakupił go od Barbary z Gostkowskich Jordan Stojowskiej. Przez kolejne dwa lata trwała przebudowa. Uczestniczył w niej artysta stolarz Bolesław Rzeszutko (1876-1920, ojciec Kazimierza, dziadek Wilhelma). Paderewski zdecydował jednak, aby zamieszkać gdzie indziej. W 1903 r. nowymi właścicielami zostali rotmistrz ...
Wybudowany w roku 1883 przez ówczesnego właściciela wsi Pawła Gostkowskiego. Dwór stał się znany w 1897 r., kiedy to działający w imieniu Ignacego Paderewskiego pełnomocnik – Stanisław Roszkowski zakupił go od Barbary z Gostkowskich Jordan Stojowskiej. Przez kolejne dwa lata trwała przebudowa. Uczestniczył w niej artysta stolarz Bolesław Rzeszutko (1876-1920, ojciec Kazimierza, dziadek Wilhelma). Paderewski zdecydował jednak, aby zamieszkać gdzie indziej. W 1903 r. nowymi właścicielami zostali rotmistrz Włodzimierz Kodrębski i jego żona Zofia z domu Foryst, córka tarnowskiego adwokata Piotra Forysta. W latach późniejszych zmienili się właściciele, wreszcie, w 1945 r., majątek został upaństwowiony. W 1979 r. gospodarzem dworku zostało Tarnowskie Towarzystwo Muzyczne, które zajęło się odnawianiem budynku oraz parku, a także gromadzeniem pamiątek po Paderewskim. Od 1983 r. w obiekcie zaczęto organizować koncerty muzyki poważnej. W 1990 r. powstało Centrum Paderewskiego Tarnów – Kąśna Dolna, które z czasem (od 11 września 1998 r.) przejęło obowiązki zarządzania dworem i parkiem. Wewnątrz budynku – jedynej zachowanej posiadłości Paderewskiego - mieszczą się obecnie sale o charakterze muzealnym oraz prowadzona jest działalność koncertowa.

Kąśna Dolna, dworek Ignacego Paderewskiego.
    Dworek Ignacego Paderewskiego (obecnie muzeum).