Dom handlowy Braci Freymann (dawny)

Warenhaus Gebr. Freymann

Nie istnieje

Firma zajmowała się detalicznym handlem towarami przemysłowymi w kamienicy przy Kohlenmarkt 29 (Targ Węglowy). W miejscu tego sklepu i kilku sąsiednich domów przy Kohlenmarkt 27/30 powstał w latach 1903–1905, pod dotychczasową nazwą, okazały dom towarowy tej firmy z artykułami przemysłowymi, wzorowany na podobnych sklepach istniejących w Europie Zachodniej. Otwarty 1 IV 1905, do roku 1945 był najpopularniejszym sklepem tej branży w Gdańsku. Po śmierci brata w 1913, Kaspar, jako jedyny właściciel ...
Firma zajmowała się detalicznym handlem towarami przemysłowymi w kamienicy przy Kohlenmarkt 29 (Targ Węglowy). W miejscu tego sklepu i kilku sąsiednich domów przy Kohlenmarkt 27/30 powstał w latach 1903–1905, pod dotychczasową nazwą, okazały dom towarowy tej firmy z artykułami przemysłowymi, wzorowany na podobnych sklepach istniejących w Europie Zachodniej. Otwarty 1 IV 1905, do roku 1945 był najpopularniejszym sklepem tej branży w Gdańsku. Po śmierci brata w 1913, Kaspar, jako jedyny właściciel firmy, przekształcił ją w spółkę z o.o. (GmbH), w której posiadał większościowy pakiet udziałów. Mieszkał w 1897 roku przy Jäschkentaler Weg 10 (ul. Jaśkowa Dolina), w latach 1905–1918 tamże pod nr 14/15. Po roku 1920 właścicielami firmy byli spadkobiercy braci Freymann, po 1924 roku jako właściciel występował Max Emden, zamieszkały wcześniej w Szwajcarii i w Hamburgu. Po 1 IX 1939 przedsiębiorstwo zostało przejęte przez skarb państwa jako mienie pożydowskie, utrzymano jednak do 1945 roku nazwę firmy i sklepu.

Dom handlowy Braci Freymann przy Targu Drzewnym w Gdańsku.
    Dom towarowy braci Freymann w Gdańsku.