ID: 8080734 ADMINISTRATORZY

Kolonia Izaaka (nie istnieje)

Powiat
Rodzaj
Wieś

Kolonia Izaaka – miejscowość obecnie nieistniejąca, położona na południowy zachód od Odelska (rejon Grodno, obwód grodzieński), przy drodze Odelsk – Wojnowce – Kamionka Stara – Sokółka. Obecnie przebiega w tym miejscu białoruski pas graniczny o szerokości 900 m. Odległość od Odelska wynosiła ok. 2 km. Leżała 38 km na południe od Grodna, 314 km na zachód od Mińska, 267 km na północny wschód od Warszawy.
Kolonia Izaaka powstała w 1849 roku, kiedy to 26 najbiedniejszych żydowskich rodzin z Sokólszczyzny ...
Kolonia Izaaka powstała w 1849 roku, kiedy to 26 najbiedniejszych żydowskich rodzin z Sokólszczyzny otrzymało od rosyjskiego Skarbu Państwa 422 hektary ziemi, dwa kilometry od Odelska. Trudne warunki, takie jak dowożenie wody z Odelska, budowanie i zagospodarowanie wszystkiego od zera sprawiły, że niemal połowa osadników wolała klepać biedę w miastach i miasteczkach. Ci, którzy zostali, ciężką pracą i wytrwałością, niemal z uporem maniaka tworzyli kwitnącą osadę zatopioną w zieleni.
  Obiekty