Cysterskie kamienie graniczne

Na granicy między Nagórnikiem a Sadami Górnymi znajdują się dwa kamienie graniczne krzeszowskich cystersów ustawione w 1731 r. (w latach 1708 - 1810 klasztor w Krzeszowie był właścicielem zamku w Bolkowie i przynależnych dóbr m. in. Nagórnika i Gostkowa, a St. Bogaczowic nawet już od XIII w.). Granica ta przebiega zboczami Łysicy mniej więcej na skraju obecnego lasu. Kamienie te odkrył 9.06.2019 r. p. Marian Gabrowski i ciekawie opisał je na swojej stronie ...
Oba słupki są podobne: po stronie północnej, „cysterskiej” są litery IAG (inicjały opata Ignacego Fritscha) i data 1731, a po południowej - litery AER FVE (zapewne inicjały właścicieli Sadów) i powtórzona data 1731.

Więcej o kamieniach cystersów jest na stronie

Inne kamienie graniczne cystersów: