Odcinek ul. Dmowskiego - ul. Młodych Techników
Odcinek ul. Długa - ul. Starogroblowa
Odcinek ul. Popowicka

2019 - 2023 Budowa linii tramwajowej na Popowice

Budowa linii tramwajowej przez most Dmowskiego w kierunku Kozanowa będzie prowadzona etapami. Pierwszy przewiduje budowę torowiska od ul. Władysława Jagiełły przez most Dmowskiego, dalej ulicą Długą do Politechniki (dawnej strzelnicy). Rozpoczęta inwestycja ma potrwać 23 miesiące.

W ramach 2. etapu a wybudowane zostaną odcinki trasy tramwajowej od ul. Jagiełły do Młodych Techników oraz od Starogroblowej do Milenijnej. Powstanie 3,1 kilometra nowego torowiska – w tym 1,45 km zielonego nawiązujące ...

W ramach 2. etapu a wybudowane zostaną odcinki trasy tramwajowej od ul. Jagiełły do Młodych Techników oraz od Starogroblowej do Milenijnej. Powstanie 3,1 kilometra nowego torowiska – w tym 1,45 km zielonego nawiązujące do tego, które prowadzi już w stronę Kozanowa. W ramach zadania przebudowane zostanie 1560 metrów ulic, aż dziesięć skrzyżowań m.in. ul. Mieszczańskiej, Jagiełły i Dmowskiego, Wejherowskiej i Popowickiej, Popowickiej i Milenijnej, Białowieskiej, Zajęczej i Popowickiej. Wybudowanych zostanie 4700 metrów nowych dróg dla rowerów, 5220 metrów chodników oraz 590 metrów ciągów pieszo-rowerowych. W dniu 30 września Miasto Wrocław podpisało umowy z firmą ProTra Building o wartości 150,3 mln zł brutto, z czego 133,4 mln zł to zakres Gminy Wrocław, 5,2 mln zł zakres MPWiK, a 11,6 mln zł wyłożą deweloperzy i dzięki współpracy z nimi zostanie przebudowana część skrzyżowań w ramach inwestycji. Zakończenie budowy jest planowane w 2022 roku. (informacja prasowa - Wrocławskie Inwestycje)

Wizualizacje przebiegu trasy tramwajowej na Popowice - od ul. ...
    Wizualizacje przebiegu trasy tramwajowej na Popowice - odcinek ...