Kościół św. Włodzimierza

Jedna z najmłodszych warszawskich parafii znajduje się na Bródnie u zbiegu ulic Kondratowicza i Rembielińskiej. Erygowana w 1990 r. za patrona otrzymała św. Włodzimierza związanego z kościołem na Wschodzie. Pozwolenie na budowę własnego kościoła nowa parafia otrzymała w 1992 r. Po wmurowaniu w 1998 r. kamienia węgielnego pochodzącego z Ławry Peczerskiej w Kijowie rozpoczęto prace budowlane.

Świątynia stanęła w ciągu niespełna trzech lat. W 2002 r. dokonano jej poświęcenia. Kościół św. Włodzimierza ...

Świątynia stanęła w ciągu niespełna trzech lat. W 2002 r. dokonano jej poświęcenia. Kościół św. Włodzimierza jest monumentalną świątynią, którą wieńczy okazały, metalowy krzyż misyjny widoczny ze znacznej odległości.
Za opr. Festung

Budowa II linii metra na warszawskim Bródnie, tu zaplecze budowy ...