Centrum Targowe Park - Targi Toruńskie

Centrum Targowe Park - Targi Toruńskie - zaprojektowany przez architekta Kazimierza Ulatowskiego, został wzniesiony w 1928 roku. Była to wówczas największa w Polsce hala wystawowa. Koszty projektu i budowy poniosło miasto Toruń (ówczesna stolica województwa pomorskiego), potrzebujące gmachu do zorganizowania Pomorskiej Wystawy Ogrodniczo-Przemysłowej. Budynek był użytkowany jako hala wystawiennicza do 1958 roku, następnie służył celom przemysłowym (był użytkowany przez firmę Metron), a w latach 90. ...
Centrum Targowe Park - Targi Toruńskie - zaprojektowany przez architekta Kazimierza Ulatowskiego, został wzniesiony w 1928 roku. Była to wówczas największa w Polsce hala wystawowa. Koszty projektu i budowy poniosło miasto Toruń (ówczesna stolica województwa pomorskiego), potrzebujące gmachu do zorganizowania Pomorskiej Wystawy Ogrodniczo-Przemysłowej. Budynek był użytkowany jako hala wystawiennicza do 1958 roku, następnie służył celom przemysłowym (był użytkowany przez firmę Metron), a w latach 90. XX wieku był siedzibą dyskoteki Central Park. W 2005 roku przeszedł remont i przebudowę, zachowując jednak pierwotny styl architektoniczny i od marca 2006 roku ponownie pełni funkcję targowo-wystawienniczą, jako Centrum Targowe Park.
Źródło: Wikipedia
/żmija/