Adasiówka

Najstarsza część budynku Księżówki postawiona ok. 1875 r. przez nadleśniczego Gustawa Fingera prowadzącego tam pocztę zakopiańską. Budynek w latach 1877-1899 należał do hr. Róży z Potockich Krasińskiej, która nazwała go Adasiówką od imienia swego syna. Był to wówczas jeden z głównych ośrodków życia kulturalnego w Zakopanem. Adasiówkę w latach 1889-91 dzierżawił Władysław Zamoyski. W latach 1896-1909 współwłaścicielami Adasiówki byli dr Bronisław Chwistek i jego krewna Antonina Majewska prowadzący ...
Najstarsza część budynku Księżówki postawiona ok. 1875 r. przez nadleśniczego Gustawa Fingera prowadzącego tam pocztę zakopiańską. Budynek w latach 1877-1899 należał do hr. Róży z Potockich Krasińskiej, która nazwała go Adasiówką od imienia swego syna. Był to wówczas jeden z głównych ośrodków życia kulturalnego w Zakopanem. Adasiówkę w latach 1889-91 dzierżawił Władysław Zamoyski. W latach 1896-1909 współwłaścicielami Adasiówki byli dr Bronisław Chwistek i jego krewna Antonina Majewska prowadzący tu zakład higieniczno-dietetyczny. Od nich w 1909 r. dom zakupiło Towarzystwo Domu Zdrowia dla Kapłanów, zmieniając jego nazwę na Księżówkę. W latach 1913-1914 do pierwotnego drewnianego budynku dobudowano murowane skrzydło, a później dalsze.

Zakład dietetyczno-higieniczny dr. Chwistka