Góra Zborów (467 m n.p.m.)

Berkowa Góra

Góra Zborów (Berkowa Góra) – skaliste wzgórze wysokość 467 m n.p.m. na Wyżynie Częstochowskiej, w obrębie wsi Podlesice w województwie śląskim, w powiecie zawierciańskim, w gminie Kroczyce. Znajduje się na nim rezerwat przyrody Góra Zborów.
Góra Zborów sąsiaduje z położonym bardziej na północ Kołaczykiem. Obydwa te wzgórza wchodzą w skład długiego na ponad 3 km pasma Skał Kroczyckich.
Góra Zborów jest jednym z ważniejszych rejonów wspinaczkowych. W jej partiach wierzchołkowych (w większości) i ...
Góra Zborów jest jednym z ważniejszych rejonów wspinaczkowych. W jej partiach wierzchołkowych (w większości) i na zboczach znajdują się skałki o wysokości do 30 metrów, ściany których pokryte są gęstą siatką dróg wspinaczkowych. Wspinacze nadali im własne nazwy: Biała Baszta, Turnia Blocheńska, Chomicza Skała, Dolna Baszta, Dwoista Baszta, Dziurawy Blok, Długa Grań, Kruk, Młynarze, Rygiel, Sadek, Skała z Sosną, Skała z Blokiem, Skrzat, Sówka, Turnia nad Kaskadami, Wielbłąd. Po utworzeniu rezerwatu przyrody wspinaczka dozwolona jest tylko na niektórych, wyznaczonych skałach. W pobliżu najwyższego punktu leży Wielbłąd z wybitną, północną ścianą.

W zachodniej części rezerwatu, u podnóży Góry Zborów znajduje się Jaskinia Głęboka – jedyna w północnej części Wyżyny Krakowsko-Częstochowskiej jaskinia udostępniona do turystycznego zwiedzania.

Jura Krakowsko-Częstochowska. Ruiny zamku z XVI w. w Ogrodzieńcu. ...