Kościół św. Mikołaja

Murowany kościół zbudowany został około 1840 r. w stylu klasycystycznym. Wcześniej w tym miejscu istniały dwa kościoły drewniane. Do obecnego murowanego kościoła, pod koniec XIX wieku dobudowano kruchtę i wieżę. Hełm wieży jest stylizowany na hełm bazyliki prymasowskiej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gnieźnie. W latach 1906-1907 dobudowano dwie kaplice: Matki Boskiej i Serca Pana Jezusa. Ołtarz główny neoklasycystyczny. W wyposażeniu świątyni znajdują się dwa zabytkowe kielichy: późnogotycki ...
Murowany kościół zbudowany został około 1840 r. w stylu klasycystycznym. Wcześniej w tym miejscu istniały dwa kościoły drewniane. Do obecnego murowanego kościoła, pod koniec XIX wieku dobudowano kruchtę i wieżę. Hełm wieży jest stylizowany na hełm bazyliki prymasowskiej Wniebowzięcia Najświętszej Maryi Panny w Gnieźnie. W latach 1906-1907 dobudowano dwie kaplice: Matki Boskiej i Serca Pana Jezusa. Ołtarz główny neoklasycystyczny. W wyposażeniu świątyni znajdują się dwa zabytkowe kielichy: późnogotycki z 1561 r. i barokowy z połowy XVII wieku, oraz późnobarokowa monstrancja z 1718 r.

Witkowo. Widok ogólny, kościół katolicki i sąd grodzki.