Kościół Zbawiciela

Kościół Zbawiciela w Sopocie znajduje się przy skwerze ks. Otto Bowiena, na terenie Parku Marii i Lecha Kaczyńskich - Prezydenta RP z Małżonką (dawniej: Park Południowy). Biuro parafii znajduje się przy ul. Kościuszki 51. Świątynię w stylu neobarokowym wzniesiono w latach 1913-1919 wg projektu gdańskiego architekta Adolfa Bielefeldta. Jest to kościół parafii ewangelicko-augsburskiej w Gdańsku z siedzibą w Sopocie i biskupa diecezji pomorsko-wielkopolskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Rzeczypospolitej ...
Kościół Zbawiciela w Sopocie znajduje się przy skwerze ks. Otto Bowiena, na terenie Parku Marii i Lecha Kaczyńskich - Prezydenta RP z Małżonką (dawniej: Park Południowy). Biuro parafii znajduje się przy ul. Kościuszki 51. Świątynię w stylu neobarokowym wzniesiono w latach 1913-1919 wg projektu gdańskiego architekta Adolfa Bielefeldta. Jest to kościół parafii ewangelicko-augsburskiej w Gdańsku z siedzibą w Sopocie i biskupa diecezji pomorsko-wielkopolskiej Kościoła Ewangelicko-Augsburskiego w Rzeczypospolitej Polskiej. Pomimo to świątynia nie jest katedrą, ponieważ pragmatyka kościoła ewangelicko-augsburskiego tego nie przewiduje. (Wikipedia)

Kościół Zbawiciela w Sopocie.
    Sopot, kościół ewangelicki (Zbawiciela).