Kamienica nr 65

Szkoła Św. Marcińska, Biblioteka

II poł. XIX w.

Budynek dawnej filii Biblioteki Raczyńskich z lat 1876-78 - znajdowała się tu pierwsza w Poznaniu, duża i nowoczesna Miejska Szkoła Elementarna dla Chłopców.

W 1919 nazwana szkołą „Święto Marcińską”. W tej kamienicy zaraz po wojnie rozpoczęła działalność Biblioteka Raczyńskich, gromadzono tam ocalałe resztki księgozbioru rozproszonego po całym mieście. Po odbudowaniu Biblioteki Raczyńskich przy Placu Wolności najważniejsze zbiory przeniesiono do odbudowanego gmachu, a na Świętym Marcinie powstała ...

W 1919 nazwana szkołą „Święto Marcińską”. W tej kamienicy zaraz po wojnie rozpoczęła działalność Biblioteka Raczyńskich, gromadzono tam ocalałe resztki księgozbioru rozproszonego po całym mieście. Po odbudowaniu Biblioteki Raczyńskich przy Placu Wolności najważniejsze zbiory przeniesiono do odbudowanego gmachu, a na Świętym Marcinie powstała filia. Budynek został sprzedany we wrześniu 2013 roku

Ul. Św. Marcin - widok w kierunku zachodnim do ul. Kościuszki; ...
    Kamienica nr 65 zbudowana w drugiej połowie XIX wieku jako Miejska ...