Klub Marynarki Wojennej Riwiera

Hotel Riwiera

Obecnie Klub Marynarki Wojennej. Zbudowany rok wcześniej zanim Gdynia otrzymała prawa miejskie. Hotel Polska Riviera został zbudowany w latach 1922-24, a pierwszy pełny sezon obsłużył w roku 1925. Inwestorem było Pierwsze Polskie Towarzystwo Kąpieli Morskich Spółka Akcyjna. Z myślą o budowie nowoczesnego kąpieliska na początku lat 20. Towarzystwo zakupiło majątek Steinberg położony na dwóch wzniesieniach: Kamiennej Górze i dzisiejszym Wzgórzu św. Maksymiliana.Wzniesiony pod kierownictwem Władysława ...
Obecnie Klub Marynarki Wojennej. Zbudowany rok wcześniej zanim Gdynia otrzymała prawa miejskie. Hotel Polska Riviera został zbudowany w latach 1922-24, a pierwszy pełny sezon obsłużył w roku 1925. Inwestorem było Pierwsze Polskie Towarzystwo Kąpieli Morskich Spółka Akcyjna. Z myślą o budowie nowoczesnego kąpieliska na początku lat 20. Towarzystwo zakupiło majątek Steinberg położony na dwóch wzniesieniach: Kamiennej Górze i dzisiejszym Wzgórzu św. Maksymiliana.Wzniesiony pod kierownictwem Władysława Gronowskiego Hotel Polska Riwiera oferował 70 pokoi, co w stosunku do popularności jaką szybko zyskał, okazało się potencjałem dość ograniczonym. W roku 1939 Riwiera została przejęta przez wojsko niemieckie. Budynek nie ucierpiał podczas działań wojennych i po wyzwoleniu miasta w roku 1945 do obiektu wrócił jego długoletni przedwojenny dyrektor i jeden w właścicieli Władysław Pikuziński. Przez rok zarządzał hotelem, w roku 1947 wydzierżawił obiekt Lidze Morskiej, po której w roku 1950 obiekt przejęło znów wojsko, tym razem polskie.
W dniu 29 czerwca 1950 roku w Riwierze otwarto tu Klub Oficerski MW, później przemianowany na Okręgowy Klub Oficerski MW. W 1973 roku zmieniono nazwę na Klub Marynarki Wojennej, a w 1990 roku rozszerzono nazwę instytucji o historyczną nazwę budynku - "Riwiera", żródło: - FM

Hotel Riwiera w Gdyni.
    Hotel Rivera w Gdyni. Źródło: www.polona.pl, sygn.: DŻS XII 8b/p.4/37.