Jezioro Przystań

Pristanien See, Passdorf Bucht

Jezioro Przystań jest integralną częścią (zatoką) jeziora Mamry położonego w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich. Przystań nie jest zdecydowanie oddzielona od wód jeziora Mamry, ale zdecydowanie różni się głębokością (największa głębia Mamr wynosi 21,2 metra, a głębokość Przystani dochodzi do 40 metrów).
Ten niewielki zbiornik uważany jest za najczystszy w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich i dzięki temu stanowi atrakcję dla amatorów nurkowania (m.in. zatopiony holownik Arabela leżący na głębokości ...
Ten niewielki zbiornik uważany jest za najczystszy w Krainie Wielkich Jezior Mazurskich i dzięki temu stanowi atrakcję dla amatorów nurkowania (m.in. zatopiony holownik Arabela leżący na głębokości ok. 33 metrów).
Na jeziorze Przystań swój początek ma niedokończony Kanał Mazurski.

Źródło: