Pomnik Stefana Żeromskiego

Pomnik Stefana Żeromskiego stoi na jednej z alejek Parku Zdrojowego. Pomnik powstał w 1928 roku wg projektu architekta Jana Koszyc-Witkiewicza, który zaprojektował cokół i artysty rzeźbiarza Aleksandra Żurakowskiego autora płaskorzeźby twarzy pisarza.

Prosty trzyczęściowy postument wykonany jest z kieleckiego piaskowca, do ściany najwyższej części postumentu przytwierdzona została wykonana z brązu płaskorzeźba głowy Stefana Żeromskiego. Na frontowej ścianie postumentu umieszczony jest skromny ...

Prosty trzyczęściowy postument wykonany jest z kieleckiego piaskowca, do ściany najwyższej części postumentu przytwierdzona została wykonana z brązu płaskorzeźba głowy Stefana Żeromskiego. Na frontowej ścianie postumentu umieszczony jest skromny napis - Stefan Żeromski. Uroczyste odsłonięcie pierwszego w Polsce pomnika pisarza miało miejsce 17.06.1928 roku.

Pomnik Stefana Żeromskiego w Nałęczowie.
    Pomnik Stefana Żeromskiego w nałęczowskim parku.