Budynek nr 19

Urząd Królewskiej Fortyfikacji (Königliche Fortifikation)

Budynek nr 19 - powstał w 1888 roku i pierwotnie był siedzibą Urzędu Królewskiej Fortyfikacji (Königliche Fortifikation) Twierdzy Toruń. W latach 20. XX wieku korzystał z niego wojewoda pomorski, natomiast w latach 30. tegoż stulecia umieszczono w nim sztab 4. Dywizji Piechoty. Po II wojnie światowej przez kilkadziesiąt lat w budynku funkcjonowało przedszkole dla dzieci pracowników wojska. W 2002 roku budynek opustoszał, a w 2004 roku Agencja Mienia Wojskowego sprzedała go jednej z prywatnych firm. ...
Budynek nr 19 - powstał w 1888 roku i pierwotnie był siedzibą Urzędu Królewskiej Fortyfikacji (Königliche Fortifikation) Twierdzy Toruń. W latach 20. XX wieku korzystał z niego wojewoda pomorski, natomiast w latach 30. tegoż stulecia umieszczono w nim sztab 4. Dywizji Piechoty. Po II wojnie światowej przez kilkadziesiąt lat w budynku funkcjonowało przedszkole dla dzieci pracowników wojska. W 2002 roku budynek opustoszał, a w 2004 roku Agencja Mienia Wojskowego sprzedała go jednej z prywatnych firm. Ta zaś planowała urządzić w nim apartamenty mieszkalne lub hotel, do czego ostatecznie nie doszło.
Źródło: Wikipedia
/żmija/