Kaplica cmentarna

Cmentarz parafialny

XVIII/XIX w.

Cmentarz na obrzeżach miejscowości Wysowa-Zdrój powstał na przełomie XVIII/XIX wieku, kiedy to na mocy wydanego w dniu 11.12.1978 r. dekretu cesarskiego Józefa II zakazano chować zmarłych na cmentarzach przycerkiewnych i przykościelnych.
Na cmentarzu oprócz współczesnych nagrobków zachowało się kilkanaście zabytkowych. Są to nagrobki wykonane z piaskowca. Cokoły zwieńczone są kamiennymi lub żeliwnymi ażurowymi krzyżami prawosławnymi i chrześcijańskimi. Na cokołach zauważyć można nieczytelne inskrypcje. ...
Na cmentarzu oprócz współczesnych nagrobków zachowało się kilkanaście zabytkowych. Są to nagrobki wykonane z piaskowca. Cokoły zwieńczone są kamiennymi lub żeliwnymi ażurowymi krzyżami prawosławnymi i chrześcijańskimi. Na cokołach zauważyć można nieczytelne inskrypcje. Niektóre cokoły ozdobione są między innymi płaskorzeźbami: Matki Bożej, Matki Bożej z Dzieciątkiem czy też płaskorzeźbą Matki Bożej z piersią przebitą mieczem. U podnóża krzyży żeliwnych umieszczona jest płaskorzeźba Matki Bożej stojącej na kuli ziemskiej oraz figury Matki Bożej Bolesnej i św. Jana Ewangelisty. Teren cmentarza w Wysowej otoczony jest kamiennym murem z drewnianym, daszkiem. W latach 1994-96 cmentarz został wyremontowany za pieniądze mieszkańców i Urzędu Gminy Uście Gorlickie. W tym czasie zbudowano kaplicę cmentarną p.w. Zmartwychwstania. Miejsce znalazł tu dzwon „loretański” pochodzący z dawnej kaplicy w Hucie Wysowskiej. Ma podobno moc rozganiania gromadzących się chmur burzowych.

Rok 2010, drzewa na długo przed wycinką.
    Rok 2012, wycinka wiekowych drzew na cmentarzu.