Mogiła gen. Ludwika Kickiego

Ludwik Kicki (1791-1831) w 1807 wstąpił do armii Księstwa Warszawskiego, odznaczył się w bitwie pod Raszynem w 1809 r., brał udział w walkach o Sandomierz oraz wyzwoleniu Lwowa. Odznaczony 18 października 1809 r. krzyżem kawalerskim orderu Virtuti Militari. Mianowany pułkownikiem w sztabie generalnym, a w 1811 r. został adiutantem ks. Józefa Poniatowskiego. W 1812 r. przystąpił do Konfederacji Generalnej Królestwa Polskiego. W kampanii rosyjskiej 1812 r. odznaczył się w bitwach o Smoleńsk, pod Borodino ...
Ludwik Kicki (1791-1831) w 1807 wstąpił do armii Księstwa Warszawskiego, odznaczył się w bitwie pod Raszynem w 1809 r., brał udział w walkach o Sandomierz oraz wyzwoleniu Lwowa. Odznaczony 18 października 1809 r. krzyżem kawalerskim orderu Virtuti Militari. Mianowany pułkownikiem w sztabie generalnym, a w 1811 r. został adiutantem ks. Józefa Poniatowskiego. W 1812 r. przystąpił do Konfederacji Generalnej Królestwa Polskiego. W kampanii rosyjskiej 1812 r. odznaczył się w bitwach o Smoleńsk, pod Borodino i Winkowem, gdzie z Kamienieckim wybawili osaczonego przez kozaków Poniatowskiego i nad Berezyną, gdzie siły polskie zatrzymały atak rosyjski, ocalając Napoleona od ostatecznej klęski. W bitwie pod Lipskiem towarzyszył ks. Józefowi, aż ranny osunął się z konia. Służył w armii Królestwa Polskiego jako adiutant wielkiego księcia Konstantego. 16 marca 1821 r. na własną prośbę odszedł z wojska. Po wybuchu powstania listopadowego wstąpił ponownie do wojska jako dowódca pułku strzelców konnych. W lutym 1831 r. mianowany generałem dywizji. Został pełnomocnikiem Rządu Tymczasowego, zajął Modlin, dowodził obroną lewego brzegu Wisły. Jako dowódca brygady jazdy odznaczył się w bitwach pod Białołęką, Grochowem, Wawrem, Dębem Wielkiem, Iganiami, uczestniczył w wyprawie na Siedlce. Poległ w czasie szarży jazdy w bitwie pod Ostrołęką.

Pomnik na mogile gen. Ludwika Kickiego