Jańska Góra (565 m n.p.m.)

Henningsberg

Wzniesienie w południowo-zachodniej Polsce, w Sudetach Zachodnich, w paśmie Rudaw Janowickch pomiędzy Przełęczą Karpnicką a Masywem Fajki.
Wzniesienie o niewyraźnie zaznaczonym wierzchołku, stanowiące niższą kulminację Fajki, wyrasta na północny-zachód od niej, w postaci wydłużonego, wąskiego wzniesienia, o stromo opadających północnych, południowo-zachodnich i północno-wschodnich zboczach. Wznosi się w długim ramieniu, odchodzącym na północny-zachód od Świniej Góry w stronę Gór Sokolich. Położenie ...
Wzniesienie o niewyraźnie zaznaczonym wierzchołku, stanowiące niższą kulminację Fajki, wyrasta na północny-zachód od niej, w postaci wydłużonego, wąskiego wzniesienia, o stromo opadających północnych, południowo-zachodnich i północno-wschodnich zboczach. Wznosi się w długim ramieniu, odchodzącym na północny-zachód od Świniej Góry w stronę Gór Sokolich. Położenie góry, nad Przełęczą Karpnicką, oraz kształt góry i wydłużona część szczytowa, czynią górę rozpoznawalną w terenie.

Zbudowane jest z waryscyjskich granitów. Na szczycie wzniesienia występuje grupa okazałych granitowych skałek, a północno-zachodnim zboczu oprócz grup skałek występują pojedyncze skały granitowe i niewielkie urwiska skalne.

Cały szczyt i zbocza porastają rozległe lasy głównie świerkowe z domieszką innych gatunków drzew liściastych. Przez zbocza poniżej szczytu przebiega kilka leśnych ścieżek.

Wzniesienie położone jest na terenie Rudawskiego Parku Krajobrazowego.

"Sokoliki" z Jańskiej Góry.