Pomnik Stacha Konwy

Stach (Stanisław) Konwa (zm. ok. 1734–1735), bohater kurpiowski, legendarny przywódca Kurpiów w czasie walk z wojskami sasko-rosyjskimi w latach 1733–1735. Znaczna część jego życiorysu została stworzona przez wyobraźnię literatów. Szczególną rolę w tworzeniu fikcyjnej biografii kurpiowskiego bohatera odegrał badacz Kurpiowszczyzny, Adam Zakrzewski. Konwa zapisał się w historii Kurpiowszczyzny jako symbol oporu wobec najeźdźcy.
Pierwszy pomnik poświęcony kurpiowskiemu bohaterowi został postawiony ...
Pierwszy pomnik poświęcony kurpiowskiemu bohaterowi został postawiony w 1922 r. na domniemanym grobie Konwy w lesie pod Jednaczewem. Pomnik wykonany był z kilkusetletniej barci, w której wyrzeźbiono postać Chrystusa Frasobliwego i wycinanki kurpiowskie. Pomnik zniszczyły wojska radzieckie w 1939 r. Kolejne pomniki (w podobnej formie) stawiano w tym miejscu jeszcze trzykrotnie, m.in. w 1981 r (częściowo spalony w latach 90.). Najnowszy odsłonięty został 20 września 2020 r.

Pierwotny pomnik Stacha Konwy w lesie koło Jednaczewa. Źródło: ...
    Pomnik Stacha Konwy