Kościół św. Mikołaja

1902 r.

W kościele znajduje się XVII – wieczny obraz Matki Boskiej Pocieszenia malowany olejem na płótnie, słynący cudami – sprowadzony z Chojnic. Obraz pochodzi z kościoła augustianów. Do Wiela został przeniesiony w 1852 r. Innym cennym zabytkiem jest dzwon z 1686 r. odlany przez A. Wittwercka z Gdańska.
Obecny kościół został zaprojektowany w 1902 r. przez znanego architekta poznańskiego Rogera Sławskiego.
Kościół w swojej architekturze nawiązuje do modelu poprzedniej świątyni (1728 r.), która stała do ...
Kościół w swojej architekturze nawiązuje do modelu poprzedniej świątyni (1728 r.), która stała do 1894 r. i została rozebrana ze względu na zły tan i niewystarczającą liczbę miejsc dla wiernych. Nowy kościół powstał dzięki ówczesnemu proboszczowi parafii ks. Janowi Fethkemu i nawiązywał bezpośrednio do modelu starej świątyni. Razem z kościołem nieodłączną całość tworzy zabytkowy cmentarz, który swój współczesny wgląd uzyskał w okresie międzywojennym, za czasów ks. Wryczy.
Źródło Gmina Krasin