Pomnik Odrodzenia Ojczyzny (stary)

Pierwszym „polskim” pomnikiem na rynku miasta był zaadaptowany obelisk cara Mikołaja II, ustawiony w 1902 r. na pamiątkę jego wizyty w Białej Podlaskiej. Pozostawiono obelisk, z którego usunięto dwugłowego orła, symbolizującego zabory i zastąpiono go polskim. W 1928 r, w rocznicę X – lecia niepodległości, białczanie pozostali głusi na apele wojewody i starosty, by tę rocznicę upamiętnić budynkiem użyteczności publicznej. Chcieli mieć swój pomnik. Zburzyli zatem obelisk rodem z okresu zaborów, zachowali ...
Pierwszym „polskim” pomnikiem na rynku miasta był zaadaptowany obelisk cara Mikołaja II, ustawiony w 1902 r. na pamiątkę jego wizyty w Białej Podlaskiej. Pozostawiono obelisk, z którego usunięto dwugłowego orła, symbolizującego zabory i zastąpiono go polskim. W 1928 r, w rocznicę X – lecia niepodległości, białczanie pozostali głusi na apele wojewody i starosty, by tę rocznicę upamiętnić budynkiem użyteczności publicznej. Chcieli mieć swój pomnik. Zburzyli zatem obelisk rodem z okresu zaborów, zachowali tylko postument, na którym ustawili nowy monument, w postaci kamiennego obelisku. Na dużym kamieniu widniał napis: Odrodzenie Ojczyzny 1918, poniżej zaś na mniejszych kamiennych blokach, z lewej strony: 15 sierpnia 1915 (data opuszczenia Białej przez Rosjan) oraz po prawej: 31 grudnia 1918 (data opuszczenia miasta przez Niemców). Pomnik był ogrodzony metalowym łańcuchem zawieszonym na 8 ozdobnych żeliwnych słupkach. Od frontu ozdabiały go dwie moździerzowe lufy osadzone na drewnianych lawetach, znajdujące się obecnie w zbiorach Muzeum Południowego Podlasia.

Prawdopodobnie na początku II wojny światowej pomnik rozebrano i ukryto w pobliżu cmentarza i kolejki wąskotorowej. Po wojnie przez długi czas jedynym śladem po pomniku były żeliwne słupki z orłami i łańcuch, usytuowane obok poczty, przed tablicami pamięci ofiar niemieckich egzekucji w 1943 r. Dopiero w 2017 r, podczas kopania rowów pod światłowody, odnaleziono główną tablicę o wymiarach 120 x 90 x 30 cm) żródło:

Nieistniejący pomnik Odrodzenia Ojczyzny, który został odsłonięty ...