Zabudowania pofolwarczne

Dwór Gogolice

Schloss Schmarfendorf

II poł. XVIII

wór zbudowany w drugiej połowie XVIII wieku. Budynek został przebudowany w 1845 roku i ponownie na początku XX wieku. Jest to obiekt dwuskrzydłowy wybudowany w stylu neoklasycystycznym. Skrzydło zachodnie, założone na rzucie prostokąta, jest przykryte dachem naczółkowym. Skrzydło wschodnie, założone na rzucie zbliżonym do kwadratu, jest kryte dachem kopertowym. Obecnie budynek jest pozbawiony zewnętrznych elementów ozdobnych, a wnętrze zostało dostosowane do potrzeb mieszkających w nim kilku rodzin. ...
wór zbudowany w drugiej połowie XVIII wieku. Budynek został przebudowany w 1845 roku i ponownie na początku XX wieku. Jest to obiekt dwuskrzydłowy wybudowany w stylu neoklasycystycznym. Skrzydło zachodnie, założone na rzucie prostokąta, jest przykryte dachem naczółkowym. Skrzydło wschodnie, założone na rzucie zbliżonym do kwadratu, jest kryte dachem kopertowym. Obecnie budynek jest pozbawiony zewnętrznych elementów ozdobnych, a wnętrze zostało dostosowane do potrzeb mieszkających w nim kilku rodzin. W sąsiedztwie dworu znajdują się zachowane zabudowania folwarczne oraz częściowo zdewastowany park dworski, o powierzchni 6,4 ha, o charakterze leśnym z bogatym starodrzewem złożonym m.in. z dębów, buków i lip.

Gogolice - Dwór na fotografii z 1920 roku
    Gogolice. Kościół, dwór i fragment wsi.