Cmentarz wojenny 1914-1918 Orzysz

Heldenfriedhof Arys, Ehrenfriedhof Arys

Ten pięknie utrzymany cmentarz znajduje się przy drodze Orzysz - Ełk. Składa się z części niemieckiej i alianckiej. Część niemiecka jeszcze przed 1914 r. służyła jako cmentarz wojskowy, na którym chowano żołnierzy zmarłych na terenie Orzysza w czasie służby wojskowej, w wyniku chorób lub na skutek wypadków na poligonie. Zachowały się w zbiorach muzealnych 24 drewniane krzyże z terenu cmentarza dotyczące żołnierzy poległych między 1910 r., a 1924 r. W części alianckiej pochowani są żołnierze rosyjscy ...
Ten pięknie utrzymany cmentarz znajduje się przy drodze Orzysz - Ełk. Składa się z części niemieckiej i alianckiej. Część niemiecka jeszcze przed 1914 r. służyła jako cmentarz wojskowy, na którym chowano żołnierzy zmarłych na terenie Orzysza w czasie służby wojskowej, w wyniku chorób lub na skutek wypadków na poligonie. Zachowały się w zbiorach muzealnych 24 drewniane krzyże z terenu cmentarza dotyczące żołnierzy poległych między 1910 r., a 1924 r. W części alianckiej pochowani są żołnierze rosyjscy i francuscy oraz jeden żołnierz angielski. Leżą tu żołnierze polegli podczas działań wojennych, a także zmarli w obozie jenieckim w Orzyszu. Ponadto stoi tu pomnik, na którego bocznych płaszczyznach możemy przeczytać napisane w języku francuskim i rosyjskim następujące inskrypcje: "Pamięci żołnierzy francuskich poległych w niewoli", "Pokój prochom waszym, drodzy bracia", "Nie w sile Bóg, a w prawdzie".
Miejsce spoczynku 87 żołnierzy armii niemieckiej i 124 żołnierzy armii rosyjskiej. Położony jest na wschód od drogi krajowej nr 63 Orzysz-Pisz. Został uporządkowany i poświęcony 2 czerwca 1918 r. przez proboszcza garnizonowego Mizka. W uroczystości brali udział żołnierze z miejscowego obozu jenieckiego. Na drewnianym krzyżu umieszczonym pierwotnie w centrum założenia umieszczono inskrypcje: "Freund und Feind in Tode vereint" oraz "Ruhet in Frieden".

W okresie międzywojennym krzyż ten został zastąpiony prostym krzyżem łacińskim, umieszczonym na masywnej, kamiennej podstawie. Na mogiłach poległych ustawiono w dwóch koncentrycznych rzędach drewniane krzyże. Na południe od cmentarza znajdowała się pojedyncza mogiła Wernera Lentza.

Cmentarz został po 1945 r. zniszczony. Zachowała się jedynie kamienna podstawa drewnianego krzyża oraz resztki schodów prowadzących na teren cmentarza.

Cmentarz wojenny w Orzyszu, grób Wernera Lentza.
    Tymczasowe groby żołnierzy rosyjskich w ogrodzie plebani w Orzyszu.