Kościół św. Bartłomieja

Zabytek sztuki sakralnej zbudowany na przełomie XIX i XX w. przy wykorzystaniu oryginalnej północnej ściany z XIV w. W 1341 roku rozpoczęto budowę kościoła pw. Świętego Bartłomieja Apostoła, który stanowił część obwarowań miejskich. W 1893 roku podjęto decyzję o wzniesieniu nowego kościoła w sąsiedztwie świątyni średniowiecznej. Nowy kościół zbudowano w latacj 1898-1901, orientując go wzdłuż osi północ – południe. W trakcie budowy rozebrano nawę gotycką, zachowując jednak jej ścianę północną i średniowieczną ...
Zabytek sztuki sakralnej zbudowany na przełomie XIX i XX w. przy wykorzystaniu oryginalnej północnej ściany z XIV w. W 1341 roku rozpoczęto budowę kościoła pw. Świętego Bartłomieja Apostoła, który stanowił część obwarowań miejskich. W 1893 roku podjęto decyzję o wzniesieniu nowego kościoła w sąsiedztwie świątyni średniowiecznej. Nowy kościół zbudowano w latacj 1898-1901, orientując go wzdłuż osi północ – południe. W trakcie budowy rozebrano nawę gotycką, zachowując jednak jej ścianę północną i średniowieczną wieżę obronną, która nadal pełniła funkcję dzwonnicy. Wieżę starego i budynek nowego kościoła skomunikowano za pośrednictwem krużganka otwartego arkadami na stronę południową, w celu zachowania symbolicznej ciągłości sakralnej funkcji miejsca po świątyni średniowiecznej. Nowy trójnawowy kościół zbudowano w stylu neogotyckim, z niewysoką wieżą z zegarem w narożniku północno-wschodnim. Na zewnątrz kościoła na jego południowej ścianie umieszczono płytę nagrobną, która musiała być niegdyś wmurowana w posadzkę starego kościoła, poświęconą pastorowi Eliasowi Lauriskusowi (1631-1665).

Wewnątrz kościoła znajdują się: 3 rzeźby (Ostatnia Wieczerza, Zmartwychwstanie, Złożenie do grobu) umieszczone w późnobarokowym ołtarzu głównym; rzeźbiona ambona z początków XVIII w., gotycka chrzcielnica z przełomu XIV i XV w., witraże z początku XX w. (Kazanie na górze, Wniebowstąpienie Pańskie i Pan Jezu błogosławi dzieci). Organy w kościele to dzieło wykonane przez firmę A. Terletzki i inż. Ed. Wittek z Elbląga w 1901 roku z rzadko spotykanym puzonem.

Miłomłyn, fragment dawnego rynku i kościół.
    Kościół św. Bartłomieja.