Bukowina (554 m n.p.m.)

Buch-Berg, Mummel-Berg

Wzniesienie 554 m w Górach Kamiennych w mikropaśmie Czarny Las, na jego północno-zachodnim krańcu. Na niemieckich mapach szczyt Bukowiny był lokowany bardziej na południe, bliżej Osiedla Krzeszowskiego na wzniesieniu 552 m, natomiast obecny, wypłaszczony szczyt nosił nazwę Mummel-Berg. Przed wojną na wschodnim zboczu poprowadzono liczne ścieżki spacerowe w parku leśnym od szpitala w Czadrówku. Bukowina wraz z Górą Sanatoryjną i Łysiną ogranicza od północnego zachodu Bramę Czadrowską i stanowi granicę ...
Wzniesienie 554 m w Górach Kamiennych w mikropaśmie Czarny Las, na jego północno-zachodnim krańcu. Na niemieckich mapach szczyt Bukowiny był lokowany bardziej na południe, bliżej Osiedla Krzeszowskiego na wzniesieniu 552 m, natomiast obecny, wypłaszczony szczyt nosił nazwę Mummel-Berg. Przed wojną na wschodnim zboczu poprowadzono liczne ścieżki spacerowe w parku leśnym od szpitala w Czadrówku. Bukowina wraz z Górą Sanatoryjną i Łysiną ogranicza od północnego zachodu Bramę Czadrowską i stanowi granicę Kotliny Kamiennogórskiej. Bukowina zbudowana jest z permskich melafirów (trachybazaltów), które były wydobywane w kamieniołomie na północnym zboczu. Wierzchołek porośnięty lasem, od zachodu rozciągają się łąki, na których częściowo (ok. 5 ha) utworzono nowy cmentarz komunalny. Z północnej części wzniesienia otwiera się widok na Kotlinę Kamiennogórską i Rudawy Janowickie. Przez szczyt nie prowadzą znakowane szlaki (moose).

Tereny spacerowe między zalewem (za drzewami z prawej) i ul. Księcia ...

Bukowina (554 m n.p.m.) na innych fotografiach