Przepust schodowy

Zbiornik Zapora (Mylof)

Zbiornik Mylof, utworzony w 1848 r. jest najstarszym zbiornik wodnym na terenie Polski. Obejmuje powierzchnię 10,5 km², stanowiącą poszerzone koryto rzeki Brdy. Zbiornik spełnia funkcje energetyczne (elektrownia wodna „Zapora”) i rekreacyjno-turystyczne (szlak turystycznych spływów kajakowych rzeką Brdą). Zintegrowana zapora wodna rozdziela wody Brdy na koryto starorzecza i Wielkiego Kanału Brdy (utworzonego w celu nawodnienia wykarczowanego w XIX w. obszaru Borów Tucholskich – zwanego Czerskimi ...
Zbiornik Mylof, utworzony w 1848 r. jest najstarszym zbiornik wodnym na terenie Polski. Obejmuje powierzchnię 10,5 km², stanowiącą poszerzone koryto rzeki Brdy. Zbiornik spełnia funkcje energetyczne (elektrownia wodna „Zapora”) i rekreacyjno-turystyczne (szlak turystycznych spływów kajakowych rzeką Brdą). Zintegrowana zapora wodna rozdziela wody Brdy na koryto starorzecza i Wielkiego Kanału Brdy (utworzonego w celu nawodnienia wykarczowanego w XIX w. obszaru Borów Tucholskich – zwanego Czerskimi Łąkami. Znajduje się tu unikatowy przepust schodowy i specjalna pochylnia do spływu tratew.