Zakład Pudliszki (H.J. Heinz Polska)

Inżynier rolnictwa Stanisław Fenrych w roku 1919 założył się z sąsiadami, że zakupione przezeń gospodarstwo w Pudliszkach będzie przynosić zysk nawet, jeśli miałyby tu wyrosnąć gruszki na wierzbie. Symbol żółtej gruszki na zielonej wierzbie po dziś dzień występuje na niektórych przetworach fabryki jako jej logo. W pierwszych latach część prac wykonywano w piwnicach pałacu, ale już w 1923 roku uruchomiono nową fabrykę zatrudniającą, wraz z należącymi do niej uprawami, około 200 osób. W 1927 roku fabryka ...
Inżynier rolnictwa Stanisław Fenrych w roku 1919 założył się z sąsiadami, że zakupione przezeń gospodarstwo w Pudliszkach będzie przynosić zysk nawet, jeśli miałyby tu wyrosnąć gruszki na wierzbie. Symbol żółtej gruszki na zielonej wierzbie po dziś dzień występuje na niektórych przetworach fabryki jako jej logo. W pierwszych latach część prac wykonywano w piwnicach pałacu, ale już w 1923 roku uruchomiono nową fabrykę zatrudniającą, wraz z należącymi do niej uprawami, około 200 osób. W 1927 roku fabryka sfinansowała wyjazd dwóch poznańskich profesorów do Londynu w celu zapoznania się z technologią produkcji ketchupu; wyjazd ten pozwolił na uruchomienie w Pudliszkach własnych przetworów pomidorowych. W latach 30. XX wieku zatrudnienie wynosiło – mimo recesji – 800 osób, niektóre jej przetwory eksportowano do Niemiec, Francji i USA.

6 września 1939 do fabryki weszły wojska niemieckie. Nim jednak do tego doszło Fenrych otworzył magazyn i rozdał wszystko pracownikom. Mimo nalegań właściciele nie podpisali volkslisty. Zostali wysiedleni. Firma została ponownie otwarta dopiero w 1945.

Po wojnie upaństwowiona, fabryka przez wiele lat prosperowała w branży spożywczej, wchodząc w 1992 i 1993 roku do pierwszej pięćsetki najefektywniejszych przedsiębiorstw państwowych w Polsce. W 1994 roku przekształcona w spółkę akcyjną. Od 1997 roku większościowy pakiet akcji należy do koncernu Heinz.

Wieś Pudliszki i słynny zakład produkujący żywność - Pudliszki.