Pomnik cesarza Wilhelma I (dawny)

Pomnik Wilhelma I Hohenzollerna odsłonięto 22 marca 1904 roku na Rynku Staromiejskim w połowie zachodniej ściany ratusza. Autorem projektu był Ernst Herter. Posąg przedstawiający kaisera ubranego w galowy mundur był około dwukrotnie wyższy od osoby cesarza. Ustawiony na cokole o podobnej, co sama figura Wilhelma, wysokości.
Pomnik Wilhelma I został zdemontowany w 1919 roku i wywieziony z miasta wraz z cofającą się armią niemiecką. Posąg miał trafić do Piły, położonej po I wojnie światowej po niemieckiej ...
Pomnik Wilhelma I został zdemontowany w 1919 roku i wywieziony z miasta wraz z cofającą się armią niemiecką. Posąg miał trafić do Piły, położonej po I wojnie światowej po niemieckiej stronie granicy z Polską. Tam miał czekać na powrót Torunia do Niemiec.
Ostatecznie pomnik trafił do Debrzna, by po II wojnie światowej ponownie zostać zrzuconym, a na jego cokole, w 1949 roku ustawiono pomnik ku czci przyjaźni polsko-radzieckiej.
W Toruniu, w pobliżu dawnej lokalizacji pomnika, w 1983 roku odsłonięto pomnika flisaka. Za:

Toruń. Ratusz, pomnik Wilhelma I i Dwór Artusa.