Pomnik Józefa Piłsudskiego i Dziesięciolecia Niepodległości

Przed II wojną światową pomnik Piłsudskiego odsłonięto 11. listopada 1928 roku. Popiersie Marszałka wchodziło w skład kurtynowego Pomnika 10-lecia Niepodległości, na skrzydłach którego znajdowały się płaskorzeźby przedstawiające pomorskiego gryfa i polskiego orła. Przed pomnikiem ustawiono dwie armaty zdobyte w powstaniu wielkopolskim.
Pomnik, powstały z inicjatywy wojska, był usytuowany na terenie jednostki wojskowej przy pl. św. Katarzyny na Przedmieściu św. Katarzyny, został zburzony w pierwszych ...
Pomnik, powstały z inicjatywy wojska, był usytuowany na terenie jednostki wojskowej przy pl. św. Katarzyny na Przedmieściu św. Katarzyny, został zburzony w pierwszych dniach II wojny przez Niemców.

Pomnik 10-lecia Niepodległości z popiersiem Józefa Piłsudskiego ...
    Toruń. Pomnik Józefa Piłsudskiego i Dziesięciolecia Niepodległości.