Dwór Sierakowskich (dawny)

XVI / XVII w.

Zespół pałacowo-dworski w Cześnikach powstał w II poł. XVI w. za czasów S. Lipskiego lub na początku XVII w. Opis dworu z 1760 r. podaje, że był to budynek drewniany z alkierzem, posiadający system obronny w postaci ostrogu. W momencie przejęcia na własność Cześnik przez Sierakowskich w 1874 r., dokonali oni modernizacji całego folwarku: powstały nowe budynki gospodarcze, uległ modernizacji park przekształcony z kwaterowego ogrodu w park krajobrazowy. W czasie II wojny światowej majątek znajdował ...
Zespół pałacowo-dworski w Cześnikach powstał w II poł. XVI w. za czasów S. Lipskiego lub na początku XVII w. Opis dworu z 1760 r. podaje, że był to budynek drewniany z alkierzem, posiadający system obronny w postaci ostrogu. W momencie przejęcia na własność Cześnik przez Sierakowskich w 1874 r., dokonali oni modernizacji całego folwarku: powstały nowe budynki gospodarcze, uległ modernizacji park przekształcony z kwaterowego ogrodu w park krajobrazowy. W czasie II wojny światowej majątek znajdował się pod zarządem niemieckim i do 1945 r. przetrwał on w całości w stanie niemal nienaruszonym. W czasie przemarszu Armii Czerwonej został on zdewastowany. Po parcelacji majątku w 1945 r. tereny dworskie przekazano w użytkowanie Związkowi Samopomocy Chłopskiej. W chwili obecnej nie ma już śladów zabudowy dworskiej, żródło: - FM

Nieistniejący już dwór Sierakowskich w Cześnikach.