Kamienica nr 27-31

Zespół mieszkaniowy Banku Gospodarstwa Krajowego

Modernistyczna kamienica Funduszu Emerytalnego Pracowników Banku Gospodarstwa Krajowego została zrealizowana sukcesywnie w latach 1936-1939 przez Przedsiębiorstwo Budowlane „Pion” Władysława Downarowicza z Gdyni. Autorem projektu był inż. arch. Stanisław Ziołowski, który ponadto podczas budowy pełnił funkcję kierownika budowy oraz pełnomocnika inwestora.
Na parterze od strony ul. 10 Lutego działał powiązany kapitałowo w początkowym okresie z BGK Dom Bankowy Dr Józef Kugel, w okresie okupacji Dresdner ...
Na parterze od strony ul. 10 Lutego działał powiązany kapitałowo w początkowym okresie z BGK Dom Bankowy Dr Józef Kugel, w okresie okupacji Dresdner Bank, po wojnie sklep odzieżowy, od 1992 Bank Komunalny w Gdyni przejęty w 1999 przez Nordea Bank. Od strony ul. 3 Maja obiekt mieści też artystyczną kawiarnię w stylu Art-Déco lat 30. – Cafe Cyganeria. Ponadto w budynku funkcjonuje Centrum Aktywności Seniora (na parterze) oraz Mini-Muzeum, w którym mieszkańcy prezentują oryginalne elementy wyposażenia wnętrz budynku.

Źródło: Wikipedia
/żmija/