Urząd Miejski (ratusz)

Schule

pocz. XX w.

Dawna szkoła ob. ratusz - siedziba Urzędu Gminy, Lubniewice - murowany z cegły dwukondygnacyjny budynek z pocz. XX w. nakryty naczółkowym dachem, z wieżyczką zegarową w dachu, na osi siedmioosiowej fasady. Ściany przeprute obszernym, trójdzielnymi oknami zamkniętymi łukiem odcinkowym. Kondygnacje rozdzielone gzymsem i ceglanym fryzem o tynkowanych płycinach. Nad oknami piętra gzyms nadokienny konturujący łuki okienne; pole nadokienne - do płaskiego tynkowanego fryzu na ceglanych ...
Dawna szkoła ob. ratusz - siedziba Urzędu Gminy, Lubniewice - murowany z cegły dwukondygnacyjny budynek z pocz. XX w. nakryty naczółkowym dachem, z wieżyczką zegarową w dachu, na osi siedmioosiowej fasady. Ściany przeprute obszernym, trójdzielnymi oknami zamkniętymi łukiem odcinkowym. Kondygnacje rozdzielone gzymsem i ceglanym fryzem o tynkowanych płycinach. Nad oknami piętra gzyms nadokienny konturujący łuki okienne; pole nadokienne - do płaskiego tynkowanego fryzu na ceglanych kroksztynach - tynkowane. Wieżyczka na rzucie kwadratu, nakryta namiotowym dachem z wysuniętym okapem, w dolnej części ściany fasadowej poprzedzona trójkątnym szczytem ujętym w sterczyny, zwieńczonym sterczyną z tarczą zegara. Wnętrze szczytu tynkowane, z biforium, pod którym szeroki ażurowy fryz ceglany.
Źródło Gminny program opieki nad zabytkami gminy Lubniewice na lata 2017-2020

Lubniewice. Rynek, szkoła i jeziora; Krajnik oraz Lubiąż.