Kościół rektoralny św. Ducha

Świątynia została ufundowana przez Zamoyskich i wzniesiona w latach 1758-161, konsekrowana w dniu 18 października 1761 roku przez biskupa Stanisława Rajmunda Jezierskiego, restaurowana przed I wojną światową i po zakończeniu II wojny światowej. W 1942 roku została dobudowana kruchta. Jest to jednonawowa, orientowana świątynia barokowa, murowana z cegły. Nawa wewnątrz ma kształt wydłużonego ośmioboku, wydzielonego od zachodu ściankami skośnych szkarp. Ponad nią widoczne jest sklepienie lunetowe. Prezbiterium ...
Świątynia została ufundowana przez Zamoyskich i wzniesiona w latach 1758-161, konsekrowana w dniu 18 października 1761 roku przez biskupa Stanisława Rajmunda Jezierskiego, restaurowana przed I wojną światową i po zakończeniu II wojny światowej. W 1942 roku została dobudowana kruchta. Jest to jednonawowa, orientowana świątynia barokowa, murowana z cegły. Nawa wewnątrz ma kształt wydłużonego ośmioboku, wydzielonego od zachodu ściankami skośnych szkarp. Ponad nią widoczne jest sklepienie lunetowe. Prezbiterium jest nieco węższe od nawy, na rzucie zbliżonym do kwadratu. Po jego zachodniej stronie znajduje się drewniany chór muzyczny. Zarówno prezbiterium, jak i chór pokryte są sklepieniem kolebkowo-krzyżowym. Ołtarz główny, dwa ołtarze boczne oraz ambona reprezentują styl rokokowy i pochodzą z II połowy XVIII wieku - FM

Kościół rektoralny św. Ducha w Kraśniku.