Bystra Podhalańska KSU
Powiat suski

Powiat
Liczba zdjęć
Rodzaj
Wieś

Integralnymi częściami wsi Bystra Podhalańska są: Bachnatowa, Bachorzowa, Bednarzowa, Brykowa, Burkowa, Ciepałowa, Gizowa, Gołowa, Heretykowa, Hotałowa, Hyćkowa, Jaskółkowa Dolna, Jaskółkowa Górna, Knapikowa, Kowalczykowa, Krzywiczkowa, Kulakowa, Majerzowa, Marchwiakowa, Matyjaszkowa, Miśkowa, Na Pańskim, Pertkowa Dolna, Pertkowa Górna, Polana, Radaniowa, Skupniowa, Smętkowo, Sutorowa, Szewcowa, Telapkowa Dolna, Telapkowa Górna, Traczowa, Traczykowa, Wiertelowa Dolna, Wiertelowa Górna, Wronowa, Wyjadaczowa, ...
Integralnymi częściami wsi Bystra Podhalańska są: Bachnatowa, Bachorzowa, Bednarzowa, Brykowa, Burkowa, Ciepałowa, Gizowa, Gołowa, Heretykowa, Hotałowa, Hyćkowa, Jaskółkowa Dolna, Jaskółkowa Górna, Knapikowa, Kowalczykowa, Krzywiczkowa, Kulakowa, Majerzowa, Marchwiakowa, Matyjaszkowa, Miśkowa, Na Pańskim, Pertkowa Dolna, Pertkowa Górna, Polana, Radaniowa, Skupniowa, Smętkowo, Sutorowa, Szewcowa, Telapkowa Dolna, Telapkowa Górna, Traczowa, Traczykowa, Wiertelowa Dolna, Wiertelowa Górna, Wronowa, Wyjadaczowa, Zagrody, Ziajowa Dolna, Ziajowa Górna, Ziętkowa Dolna, Ziętkowa Górna.
Liczba mieszkańców: 2900.
W latach 1975–1998 wieś Bystra należała administracyjnie do województwa nowosądeckiego.