Nowy cmentarz żydowski, ul. Limanowskiego, Opoczno
Antoni Kuczek: Ponieważ taka jest historia Opoczna - ,
alexanders: TOPL - Terenowa Obrona PrzeciwLotnicza
1939 - Przebudowa ul. Bychawskiej, ul. Kunickiego Władysława, Lublin
maras - Administrator: A co oznacza datowanie 4 lipca 1978 r. i w następnych zdjęć z przebudowy?
ul. Szeroka, Toruń
panAeL: Tablica jest częścią Alei Herbów Miast Hanzeatyckich i Handlowych- 22 stylizowanych herbów miast, z którymi Toruń utrzymywał w średniowieczu ożywione kontakty handlowe. Projekt herbów powstał w oparciu o rekonstrukcje symboli z fryzu heraldycznego na fasadzie dawnego Dworu Artusa w Toruniu. Tablice wmurowano (wbrukowano?) wiosną 2009 roku. Źródło:
Prace przy przebudowie - czerwiec 2019
Trapp: Już - zmiksowały mi się poprzednio pliki przy pomniejszaniu.
Kościół Wniebowzięcia NMP, Ligota Książęca
MR1990: Ten "wielki trawnik" to teren dawnego, zniwelowanego cmentarza. Niemiecka nekropolia funkcjonowała wokół kościoła, polscy mieszkańcy urządzili cmentarz na działce sąsiedniej.

MR1990
Hellrid
MR1990

Góra Cisowa

Góra Sypana nad Jeziorem Kopanym

Według legendy góra została usypana przez ludzi z ziemi wydobytej w miejscu, gdzie obecnie znajduje się Jezioro Kopane. W rzeczywistości Góra Cisowa jest wzniesieniem moreny czołowej, śladem po działalności lodowca. Ma bardzo charakterystyczny kształt, przypominający stożek krateru wulkanu, dlatego określana jest jako polska lub suwalska Fudżijama.

Z jej szczytu rozciąga się wspaniały widok na niemal cały Suwalski Park Krajobrazowy. Widać polodowcowe wzniesienia, zwane Bieszczadami Północy, i kilometrami ciągnące się wysoczyzny, przecięte z zachodu na wschód wielką pradoliną Szeszupy, od południa Wysoczyznę Szurpilską, a od zachodu, na horyzoncie - garby zalesionych moren. Na północy rysują się Tabaczyzna i Purwin - wyniosłe wzgórza kemowe porośnięte lasem. W głębi widoczna jest krawędź pradoliny Szeszupy z miejscowością Smolniki, skąd przez Dzierwany po jezioro Hańcza ciągnie się szeroki pas lasów.

Obecnie na szczycie góry znajduje się drewniany krzyż, ufundowany przez gminę Jeleniewo i proboszcza parafii jeleniewskiej, na pamiątkę wizyty papieża Jana Pawła II na Suwalszczyźnie w 1999 r.

/ / / /