Tablica ku czci pamięci zmarłych powstańców

Przy kościele św. Marcina, na prawo od stojącej obok niego groty, znajduje się tablica ze sztucznego kamienia w ozdobnym obramieniu, ufundowana ku uczczeniu pamięci zmarłych powstańców z okazji 15-lecia odzyskania wolności i 10-lecia Towarzystwa Uczestników Powstania Wielkopolskiego im. I. Paderewskiego „Poznań III dzielnica Zamek”. Wykonali ją kamieniarze Marian Skrzypczak i Jerzy Gleszczyński, a została odsłonięta 15 X 1933 r. Tablica była wmurowana w ścianę stojącej tu kamienicy, a po jej rozebraniu ...
Przy kościele św. Marcina, na prawo od stojącej obok niego groty, znajduje się tablica ze sztucznego kamienia w ozdobnym obramieniu, ufundowana ku uczczeniu pamięci zmarłych powstańców z okazji 15-lecia odzyskania wolności i 10-lecia Towarzystwa Uczestników Powstania Wielkopolskiego im. I. Paderewskiego „Poznań III dzielnica Zamek”. Wykonali ją kamieniarze Marian Skrzypczak i Jerzy Gleszczyński, a została odsłonięta 15 X 1933 r. Tablica była wmurowana w ścianę stojącej tu kamienicy, a po jej rozebraniu umieszczona wtórnie po kilkuletniej przerwie na odtworzonym odcinku arkadowego muru.

Tablica ku uczczeniu pamięci zmarłych powstańców znajduje się ...

Tablica ku czci pamięci zmarłych powstańców na innych fotografiach