Park w zespole dworskim Sarny

Istnieje częściowo

Zespół dworski Sarny w Ścinawce Górnej zajmuje obszar ok. 5 ha. Znaczną jego część zajmuje zaniedbany park po północno-wschodniej stronie, przedzielony rzeką Włodzicą. oraz park w stylu angielskim, przylegający do barokowego Pałacu Letniego (na lewym brzegu Włodzicy), ograniczony od północy wysokim murem. Na obszarze parku znajdują się dwie grupy pomnikowych dębów (własność Skarbu Państwa): - Grupa 6 drzew – Dąb szypułkowy – obwody od 320 do 408 cm, wysokość od 24 do 28 m; - Grupa 3 drzew – Dąb ...
- Grupa 6 drzew – Dąb szypułkowy – obwody od 320 do 408 cm, wysokość od 24 do 28 m;
- Grupa 3 drzew – Dąb szypułkowy – obwody od 462 do 502 cm, wysokość od 23 do 27 m.
Lokalizacja tych pomnikowych drzew jest nieustalona.
W żadnym powojennym opisie nie wspomina się o grupie 12 drzew, zaznaczonych i opisanych po wschodniej stronie stawu (na mapie z 1937 r.) jako "Zwölfaposterelei".
Obie części parku ogranicza od wschodu droga do południowej części Włodowic (dawne Nieder Walditz, na lewym brzegu Włodzicy). [Stan]

Północna część parku przyległa do budynków folwarcznych, na skarpie ...
    Wschodnia część parku, z widocznym murem oddzielającym południową ...